Zamilujte se do zrnkové kávy. Provedeme vás od výběru po první doušek.

Představte si, že vstupujete do světa zrnkové kávy, kde v sobě každé zrnko nese příběh, chuť a vůni vzdálených krajů. Pro nováčky v tomto světě může být počáteční orientace trochu zrádná. Jakou kávu si vybrat? Jak ji skladovat, aby si zachovala svou čerstvost? A jak z ní připravit ten nejlepší šálek kávy?

Výběr ideální kávy

Začíná to výběrem zrnkové kávy. Věděli jste, že káva může chutnat po ovoci, oříšcích nebo dokonce čokoládě? Tóny kávy závisí na původu zrna, jeho odrůdě a způsobu zpracování. Pokud máte rádi jemnější a vyváženější chuť, možná byste měli začít s kávou se světlejším pražením. Naopak, jestliže si rádi vychutnáte šálek silné kávy s výraznou chutí, vydejte se spíše za tmavě praženou kávou, jako je Lucaffé Mamma Lucia s čokoládovým nádechem.  Zkoušejte a experimentujte s různými stupni pražení, kyselosti, intenzitou a zjistěte která káva s jakým původem vám chutná nejvíc.

Správné skladování pro uchování chuti

Teď, když máte vybranou kávu, je důležité ji správně skladovat. Protože jakmile jednou balení kávy otevřete, začne vlivem působení vzduchu a dalších činitelů oxidovat a ztrácet své aroma. Vzduch, světlo, vlhkost a teplota jsou nepřátelé každé kávy. Uchovávejte ji v uzavřené nádobě na chladném, tmavém místě. Pokud máte skutečně velké balení, můžete si jeho část v dobře uzavřeném obalu, uložit do mrazáku. A nezapomeňte na mletí kávy těsně před přípravou, která udrží její chuť nejintenzivnější.

Umění přípravy dokonalého šálku

Ať už jste příznivcem filtrované kávy, espressa, nebo latté, klíčem je experimentování. Poměr kávy k vodě, teplota vody a doba extrakce – to vše ovlivňuje konečný výsledek. U jednotlivých káv začněte podle doporučeného návodu a postupně upravujte postup podle svého gusta.

Pojďme ochutnat

Nyní přichází ten nejlepší moment – ochutnávka. Připravte si sklenici na kávu a do ní svou čerstvě uvařenou horkou kávu. Vychutnejte si první doušek, zastavte se a zamyslete se nad chutěmi, které v kávě cítíte. A co vůně, nepřipomíná vám něco? S každým novým druhem kávy, kterou vyzkoušíte, se vaše chutě vytříbí, a postupně začnete vnímat i lehké nuance kávy.

Vstupte do světa nových chutí a okouzlujícího aroma. Každé zrnko kávy je prostředkem k objevování a každý šálek je příležitostí k oslavě malých radostí života. Tak si připravte ten svůj, usaďte se a vychutnávejte.


Redakce radí: K dobré kávě je vhodné nabídnout hostům něco sladkého recept na jablečný koláč nikdy nezklame.


Exit mobile version